
Waarom groenten?
Groenten bevatten zeer veel waardevolle voedingsstoffen, vitamines, mineralen, vetzuren, sporenelementen, chlorofyl, etc. en naast deze voedingsstoffen leveren ze ook vezels. Onderzoek wijst uit dat ook wolven in de natuur grassen eten en zeer zeker bessen.
Groenten bereiden?
Pureren, mixen, blenden is noodzakelijk.
Waarom = groenten en fruit hebben een celwand = honden kunnen die niet breken.
Als die ongebroken zijn kunnen de voedingstoffen niet loskomen en dus ook niet opgenomen worden. Honden zijn carnivoren tegenover een herbivoor bv. een koe die kan dit wel door te herkauwen. Eiwitten van vlees hebben geen celwand en zijn zo direct opneembaar.
Bij veel groenten is het voldoende ze rauw in de blender te doen, bij “hardere” groenten is het aangewezen ze eerst licht te koken en dan in de blender of met een staafmixer.
En ja, nu denk je “een wolf kan die toch ook niet pureren”, wel een wolf laat dit doen …. Wolven eten de maaginhoud van hun prooidieren, vaak herbivoren bv konijn, muis, klein vee. Hier hebben de herkauwers de cellen reeds ‘gebroken’.
Hoeveel groenten kun je voeren? 10 tot 20% van de maaltijd.
Bv. Hond gewicht 10kg en hij eet totaal 250gr per dag = 25-50 gr groenten + 225-200 gr Vlees.
Welke groenten volgens onze Brutus voorkeur (rauw of gekookt)?
(*zie onder extra info)
Spruitgroenten:
Alfalfa = kiemzaden bv. tuinkers.*Waterkers
Bladgroenten (rauw in de blender)
Andijvie
Alle sla soorten = ideaal in de zomer, een restje sla met komkommer in de blender, lekker verfrissend.
Spinazie (niet teveel of te vaak, bindt zich met calcium)
Witlof
Paksoi
Koolsoorten:
Bloemkool
Broccoli - bloemkool
Witte – rode – boeren kool
Chinese kool Paksoi
Wortelgroenten:
Wortels*, Bospeen, Biet, Knolselderij
Pastinaak,
Zoete aardappel
Kommkommerfamilie:
Komkommer *
Courgette
Pompoen
Stengelgroenten:
Bleekselderij
Venkel*
Peulvruchten = veel dierenartsen raden dit aan, maar er zijn véél betere groenten.
Wij gebruiken het sporadisch en in mindere mate, mss enkel een tafelrestje.
Sperziebonen - Snijbonen - Peultjes
Nachtschade = wordt niet door iedere hond goed verdragen! Gebruiken wij dan ook niet.
Paprika Tomaat Aubergine
Giftig:
prei
ui
rauwe aardappel
info van oa. Barfplaats.nl
Alfalfa = Er is geen voedingsmiddel dat zo vers op het bord kan liggen als kiemen. Tot op het moment van eten blijft de kiem groeien waardoor de kwaliteit van de inhoudsstoffen optimaal blijft.
Kiemen zijn voedzaam, gezond en gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn veel lichter verteerbaar dan zaden, vermits het zetmeel omgezet is in enkelvoudige suikers, de eiwitten in aminozuren, en de enzymen nog werkzaam zijn aangezien er geen bewerking heeft plaatsgevonden. De mineralen zijn in hun organische vorm opgeslagen en gekoppeld aan makkelijk opneembare verbindingen, en de vitaminen zijn in relatief grote hoeveelheden aanwezig.
Kiemen zijn een prachtige ondersteuning en zouden dagelijks gegeten moeten worden om het lichaam te verjongen en te vernieuwen. Ze zijn heel geschikt om bepaalde voedingstekorten te voorkomen of op te heffen, bvb. bij verzwakte mensen, bij ondergewicht en bij stress.
Doordat het lichaam alle noodzakelijke voedingsbestanddelen toegevoerd krijgt, ontstaat zuivering van het bloed, verjonging van de cellen, versterking van het afweersysteem, een hoog niveau van energie en verbetering van de lichaamsfuncties. Bovendien verbeteren ze de darmflora.
Vitaminen; A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, F, K, U.
Mineralen en sporenelementen; Co-Enzym Q10, biotine, fosfor, kalium, calcium, magnesium, koper, mangaan, kobalt, ijzer, fosfor, zink, selenium en sporenelementen als nikkel, strontium, palladium en ook alle essentiële aminozuren.
Extra info in detail. ....
Komkommer = Ontzurend bv. bij reuma en jicht, vochtafdrijvend, bij hoge bloeddruk, nierkwalen, vochtophoping, hartkwalen, nier- en blaasstenen, constipatie, diabetes (in grote hoeveelheden vermindert het de behoefte aan insuline), bloedsuikerspiegelverlagend, huidreinigend, bloedzuiverend, overgewicht, koorts.
Vitaminen; P (fosfor), B1, B2, C.
Pompoen = Reuma, ontzurend, stofwisseling, overgewicht, vochtafdrijvend, ontgiftend, pancreas, nier, prostaat, immuunstelsel, slaapstoornissen.
Vitaminen; Bètacaroteen (vit. A), B-complex plus B9 foliumzuur, C en E.
Mineralen en sporenelementen; kalium en magnesium.
Veldsla
Kalmeert de maag, immuunsysteem, huid- en slijmvliezen, kalmerend, zenuwspanningen, bloedarmoede.
Vitaminen; C
Mineralen; ijzer, chlorofyl, caretenoïden.
Venkel
Maag, darmen, nieren, constipatie, vochtafdrijvend, zenuwspanningen, migraine, eetlustopwekkend, menstruatieregelend, melksecretiebevorderend, winderigheid, opgeblazenheid, bacteriedodend, is goed tegen darmparasieten en is anti-toxisch.
Vitaminen; A, B, C
Mineralen; calcium, fosfor
Witlof
Bloedzuiverend, lever, gal, nieren, milt, huid, overgewicht.
Vitaminen; B1, B2, B6 C
Mineralen; natrium, kalium, fosfor, calcium, ijzer, koper, zink
Wortelen
Ballaststoffen, huid, ogen, kanker, arteriosclerose, reuma, immuunsysteem, verkoudheid, hart- en vaten, darmen, nieren, zwangerschap, maag, diarree, hoofdpijn, keel, astma.
Vitaminen; bèta-caroteen (pas vrijgegeven na persen, pureren of koken), B1, B2, B6, C
Mineralen; natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper, zink
Knoflook
Vers geperste knoflook werkt ontstekingsremmend en antibacterieel en heeft nog andere waardevolle eigenschappen, het kan bijvoorbeeld helpen tegen vlooien. Geef niet meer dan 1 klein teentje per 9 kilo lichaamsgewicht per dag want grotere hoeveelheden kunnen bloedarmoede veroorzaken.
Brandnetel is een kruid met vele functies
In de voeding van de hond is het bloedzuiverend, bevordert haargroei, bevordert de werking van maag- en darmstelsel, zuivert het blaas- en nierstelsel en bevat in zijn meest zuivere vorm veel belangrijke mineralen en vitamines.
Daarnaast bevat brandnetel veel chlorofyl, waardoor het een prettige aanvulling is op de (rauwe) voeding van een hond.
Chlorofyl is de groene bladkleurstof van planten. Met behulp van chlorofyl vangt de plant licht op en gebruikt de energie ervan voor fotosynthese. Hiermee wordt water en kooldioxyde omgezet in koolhydraten en zuurstof. Wat structuur betreft, lijkt chlorofyl veel op hemoglobine, dat de rode kleur aan ons bloed geeft en zuurstof door de aderen vervoert. Het verschil tussen beide is dat chlorofyl een magnesiumkern heeft en hemoglobine een ijzerkern.
Chlorofyl werkt zuiverend omdat het giftige stoffen en slakken uit het lichaam kan afvoeren. Alle groene planten hebben chlorofyl, de ene wat meer dan de ander. In brandnetel is het ruim voorhanden, net zoals in spinazie.
Pluk van verse brandnetel alleen de jonge toppen en vries de brandnetels in voor gebruik. Na ontdooiing kun je het verwerken in de groentemix of versnipperen over het vlees. Een grote theelepel hooguit 2x per week is voor een grote gezonde hond voldoende.
Brandnetel kun je ook prima drogen. Als je zorgt dat je in het voorjaar de meest jonge groene toppen hebt geplukt, dan kun je door middel van een droogmachine een leuk voorraadje aanleggen voor van de winter.
Indien je brandnetel geeft om bijvoorbeeld blaas- of niergruis weg te krijgen, dan kun je beter thee trekken van biologisch versneden gedroogde brandnetel en hiervan dagelijks laten drinken. Veel honden vinden dat niet zo lekker, maar als je er een lepel rauwe honing doorheen doet dan gaat het er meestal wel in.
Peterselie bij blaasgruis- en niergruisproblemen
Peterselie als aanvulling op de voeding van een hond is aan te bevelen als bovenstaande klachten een rol spelen of om bovenstaande klachten te voorkomen.
Peterselie heeft een sterk vochtafdrijvende functie, waardoor de blaas van een hond bij regelmatig gebruik verschoond blijft van vervuiling en op een goede Ph waarde blijft staan. Uiteraard bereik je dit niet alleen met peterselie, maar is rauwe voeding zonder al teveel koolhydraten ook van belang om blaas- en niergruis te voorkomen.
Oxaalzuur
Peterselie bevat Oxaalzuur wat in grote concentraties slecht kan zijn voor de nieren en juist nierstenen kan bevorderen. Maar in kleine hoeveelheden als onderhoudsdosis is het geen probleem en bevordert het juist het reinigen van het blaas- en nierstelsel. Voor alle kruiden geldt, overdaad schaadt!
Het is geen probleem om wekelijks een handje peterselie toe te voegen aan de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Peterselie met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 2x per week een grote lepel aan een middelgrote hond.
Geef Peterselie niet met Brandnetel of Paardenblad in verband met de vochtafdrijvende werking van deze kruiden.
Rozemarijn
Rozemarijn is een krachtig anti-oxidant, wat je niet veelvuldig en in grote hoeveelheid als aanvuller op de voeding van je hond moet geven. Pluk alleen een handje naalden van de zijtakken die aan de hoofdtak vastzitten en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Rozemarijn met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 1x per week een grote eetlepel aan een middelgrote hond.
De geur van Rozemarijn kan honden met epilepsie triggeren. Voer dit kruid alleen aan gezonde honden die niet kampen met problemen aan het centrale zenuwstelsel. Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen. Houd het dan voorlopig bij 1 kruidsoort per keer.
Rozemarijn bevordert de spijsvertering, werkt wormafdrijvend en is teek- en vlowerend.
Tijm
Tijm kun je wekelijks geven ter bevordering van de spijsvertering. Dit kruid heeft een krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende werking en stimuleert de productie van witte bloedlichaampjes dat zo het afweersysteem versterkt. Ook heeft tijm een ontsmettende werking bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid, activeert de vetverbranding, ondersteunt bij artrose en heeft een wormafdrijvende werking.
Net als Rozemarijn is Tijm een krachtig anti-oxidant, wat je niet veelvuldig en in grote hoeveelheid als aanvuller op de voeding van je hond moet geven. Pluk een handjevol van de takjes en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Tijm met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 1x per week een eetlepel aan een middelgrote hond.
De geur van zowel Tijm als Rozemarijn kan honden met epilepsie triggeren. Voer dit kruid alleen aan gezonde honden die niet kampen met problemen aan het centrale zenuwstelsel. Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen. Houd het dan voorlopig bij 1 kruidsoort per keer.
Basilicum
Basilicum kun je wekelijks geven ter bevordering van de spijsvertering. Dit kruid heeft een krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende werking, is krampstillend en urine-afdrijvend.
Ook kan basilicum verlichting geven bij artrose, reumatiek en is koortsverlichtend.
Pluk een handjevol van de blaadjes en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Basilicum met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 2x per week een grote lepel aan een middelgrote hond.
Geef niet meer dan 2-3 soorten vochtafdrijvende kruiden in een mix en wissel vooral af.
(info naturalpaws)
Reactie plaatsen
Reacties