Tanden

Natuurlijk wit, natuurlijk gezond. Onze tandverzorgingsproducten bevorderen een mooi gebit door innovatieve plantaardige ingrediënten en minerale reinigingsmiddelen. Reiniging met de kracht van de natuur.

Tandsteen – bij bijna alle honden nestelt de vervelende tandplak zich vroeg of laat op de tanden. Tandsteen ziet er echter niet alleen lelijk uit en leidt tot een onaangename slechte adem, het kan ook de oorzaak zijn van tandvleesontsteking en parodontitis. Op de lange termijn kunnen de afzettingen zelfs het organisme en het immuunsysteem ernstig aantasten. Om deze reden moet tandsteen bij honden in een vroeg stadium worden voorkomen en behandeld.

Tandsteen bij honden - slechts een cosmetisch probleem?

 

Wat is tandsteen precies en hoe ontstaat het?

Tandsteen is een overwegend geelbruine, vaste aanslag op de tanden die zeer moeilijk weer te verwijderen is. Het wordt veroorzaakt doordat verschillende mineralen uit het speeksel, tandplak. Het tandplak wordt als het ware opgeslagen en "verkalken" tot tandsteen.

Door voedselinname en speeksel vormt zich elke dag tandplak op het gebit. Als de tandplak niet wordt verwijderd, zal er vroeg of laat tandsteen ontstaan ​​-  daarom is de oorzaak van het probleem zachte tandplak.

Wat zijn de gevolgen van tandsteen bij honden?

Het eerste wat je als eigenaar opvalt is de lelijke verkleuring van de tanden, en je merkt al snel een "slechte adem" van de viervoeter, vooral bij het knuffelen. 

Omdat de harde afzettingen een ideale voedingsbodem zijn voor micro-organismen, kunnen bacteriën zich er heel gemakkelijk aan hechten en zich vermenigvuldigen. Deze veroorzaken niet alleen de onaangename mondgeur van de hond, maar veroorzaken ook ontsteking van het tandvlees. Als de bacteriën verder onder het tandvlees langs de tand stijgen, kunnen ze zelfs leiden tot wat bekend staat als parodontitis - een ontsteking van het parodontium die eindigt met het uitvallen van de tand.

Ontsteking van het tandvlees verstoort niet alleen het welzijn van de hond, maar permanente ontstekingen kunnen ook het organisme belasten en leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem. Dit kan oudere dieren vatbaarder maken voor infecties. In het ergste geval kunnen de bacteriën uit de mond in de bloedbaan worden gespoeld en bijvoorbeeld een ontsteking van de hartspier veroorzaken.

Hoe verwijder je tandsteen bij honden?

In feite is tandsteen moeilijk te verwijderen als het zich eenmaal heeft gevestigd en daarom is preventief poetsen van het grootste belang. Tandsteen kan vaak alleen een professionele gebitsreiniging onder narcose bij de dierenarts. 

Maar hoe kunt u de vorming van tandsteen bij honden effectief voorkomen, door tandplak geen kans te geven - want zonder tandplak kan zich geen tandsteen vormen.

Tandplak is een  zachte bedekking op de tanden die relatief eenvoudig kan worden verwijderd door mechanische reiniging. We verwijderen ook elke dag tandplak van onze tanden wanneer we onze tanden poetsen - en het werkt op dezelfde manier met onze viervoeters. Nu zullen sommige lezers waarschijnlijk denken dat dit een grap is - maar regelmatig tandenpoetsen is ook de meest effectieve methode om tandplak bij honden te verwijderen en kan zo tandsteenvorming, gingivitis en parodontitis op de lange termijn voorkomen.

Gebruik echter nooit tandpasta voor mensen om de tanden van uw hond te poetsen! Sommige bevatten berkensuiker - ook wel xylitol genoemd - en dit is extreem giftig voor honden.

Onze Lila Loves It Tandpasta reinigt het gebit van uw trouwe viervoeter mild maar effectief dankzij het kiezelzuur en de plantaardige enzymen die het bevat. Bovendien stabiliseren waardevolle ingrediënten zoals kokosolie en kurkuma de mondflora en dragen zo bij aan een goede mondgezondheid - de Lila Loves It Tandpasta  samen met de  Lila Loves It Vinger-Tandenborstel met zilveriontechnologie is een echt natuurlijk reinigingswonder.

Geschreven door : dokter medisch dierenarts Stefanie Mallmann